top of page

Om Vangsgaards Antikvariat

Indenfor dørene hos Vangsgaards finder du et stort og varieret udvalg indenfor alle genrer i bøgernes verden, samt grafik og plakater.

Antikvariatet blev grundlagt af Søren Vangsgaard i 2001, og har siden indflytningen i Fiolstræde 34-36, etableret sig som et af de førende antikvariater i Skandinavien. Vi sørger for at indkøbe en stadig strøm af bøger, der hurtigt bevæger sig ind i Antikvariatet og derefter hjem til

kundernes dejlige reoler.

Vi glædes dagligt over de mange tusinde kunder, der besøger vores hyggelige butik i løbet af året.

Et hus fuld af historier

Når man går på opdagelse i vort store antikvariat, indser man hurtigt hvor let, det er at fortabe sig i labyrinten. Som man bevæger sig op og ned ad trapper og trin, rundt om hjørner og kroge, er det tydeligt, at her er tale om flere forskellige bygninger. Egentlig er der tale om hele fire forskellige huse - allerede adressen Fiolstræde 34-36 (i daglig tale blot “34” og “36”) vidner om to huse, mens de tilhørende sidehuse udgør nummer tre og fire.

Fiolstræde og Latinerkvarteret blev hårdt ramt af den store brand, udløst af englændernes terrorbombardement i september 1807; mange huse brændte - i Fiolstræde var det næsten samtlige. Sidehuset til 34 er et af de få, der klarede frisag.

Vore to forhuse er typiske for genopbygningsperioden, hvor der til dels blev givet lidt mere los på reglementet, mens arkitekten C.F. Hansen, daværende Stadsarkitekt, samtidigt satte en høj barre for stil og ensartethed. De to bygninger er begge opført af murermester Poul Egerod;

34 i 1810-11 og 36 i 1812-16.

36 fik et mindre sidehus, som læner sig op ad det andet; her ligger vort topografirum. Da vi fjernede det tidligere antikvariats lagerreoler i disse lokaler blev der fundet brandsodede mure, så de gamle rester fra før branden var altså bevaret.

I slutningen af 1980’erne blev gården renoveret ved Steen Eiler Rasmussens Tegnestue og der blev tilføjet en ny del i forlængelse af 36. Her i stueetagen opbevarer vi de mest sarte bøger. I forbindelse med renoveringen fandt man også spor af kirkegården, som efter pesten i 1711 blev anlagt der hvor 34 står idag.

Der er mange gode historier i de gamle huse, både dem der står i bøgerne og dem der er indlejret i murene!

FiolstrædeFacadeDag
FiolstrædeTrappeDag
FiolstrædeSkabDagFraSonnys
FiolstrædeStTomei
FiolstrædeSkabDag
bottom of page